Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

Σχολές γονέων





     Οι ομάδες γονέων απευθύνονται σε γονείς που ενδιαφέρονται για  την ομαλή και υγιή ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών τους και είναι ανοιχτοί στο να συζητούν και να μοιράζονται την εμπειρία και τους προβληματισμούς τους  με άλλους γονείς και ταυτόχρονα είναι διατεθημένοι να επωφεληθούν και να πάρουν κατευθύνσεις από καταρτισμένους και έμπειρους ειδικούς που είναι σε θέση να τους καθοδηγήσουν.

     Περιλαμβάνουν  συζήτηση και ευαισθητοποίηση σχετικά με θεματικές ενότητες που τίθενται κάθε φορά από τη θεραπεύτρια ή από τους ίδιους τους γονείς. Πρόκειται για μια διαδραστική διαδικασία, όπου ο καθένας εξιστορεί τη δική του εμπειρία και άποψη για το εκάστοτε θέμα και τελικά η θεραπεύτρια δίνει μια κατεύθυνση.

Τις ομάδες αυτές μπορούν να παρακολουθούν και οι 2 γονείς ή μόνο ο ένας.
Για γονείς παιδιών προσχολικής και σχολικής ηλικίας

     Οι ομάδες γονέων για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας λαμβάνουν χώρα κάθε βδομάδα και διαρκούν 1 ½ ώρα.
    Ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν συνήθως είναι τα ακόλουθα: οριοθέτηση, πρωινό ξύπνημα, αποδοτικό διάβασμα, διαζύγιο, σχολική άρνηση, ελεύθερος χρόνος, παραγωγικός χρόνος με το παιδί, εξωσχολικές δραστηριότητες, σχολικός εκφοβισμός (bullying), βαθμοί, διατροφή, τιμωρία- επιβράβευση κ.α.

Για γονείς εφήβων

Οι ομάδες γονέων για εφήβους λαμβάνουν χώρα κάθε βδομάδα και διαρκούν 1 ½ ώρα.

     Τα θέματα που απασχολούν συνήθως είναι τα ακόλουθα: οριοθέτηση, πρωινό ξύπνημα, αποδοτικό διάβασμα, διαζύγιο, σχολική άρνηση, ελεύθερος χρόνος, παραγωγικός χρόνος με το παιδί, εξωσχολικές δραστηριότητες, σχολικός εκφοβισμός (bullying), βαθμοί, διατροφή, τιμωρία- επιβράβευση, επαγγελματικός προσανατολισμός, σχέσεις με ομηλίκους, κατάχρηση ουσιών, άγχος εξετάσεων, έξοδοι, ελευθερία- ανεξαρτησία κ.α.

     Στους στόχους της ομάδας αυτής προστίθεται και η προετοιμασία για ενηλικίωση και η ανεξαρτησία των εφήβων.



Ομιλίες
Κατά καιρούς οργανώνονται ομιλίες προς γονείς ή προς  μαθητές (στο χώρο του Κέντρου ή σε σχολεία, φροντιστήρια κ.α. ) όπου παρουσιάζονται θέματα που αφορούν τους μαθητές και τους γονείς τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου